• studioHAAN_5WDG_LUCROYMANS
  • studioHAAN_5WDG_LUCROYMANS
  • studioHAAN_5WDG_LUCROYMANS
  • studioHAAN_5WDG_LUCROYMANS
  • studioHAAN_5WDG_LUCROYMANS
  • studioHAAN_5WDG_LUCROYMANS
  • studioHAAN_5WDG_LUCROYMANS
  • studioHAAN_5WDG_LUCROYMANS
  • studioHAAN_5WDG_LUCROYMANS
  • studioHAAN_5WDG_LUCROYMANS
  • studioHAAN_5WDG_LUCROYMANS
  • studioHAAN_5WDG_LUCROYMANS
  • studioHAAN_5WDG_LUCROYMANS
  • studioHAAN_5WDG_LUCROYMANS
  • studioHAAN_5WDG_LUCROYMANS
  • studioHAAN_5WDG_LUCROYMANS
  • studioHAAN_5WDG_LUCROYMANS
  • studioHAAN_5WDG
  • studioHAAN_5WDG
  • studioHAAN_5WDG
 

VIJFWINDGATEN

Ons eigen huis & kantoor, een hoekwoning in Gent gelegen naast een drukke uitvalsweg, is een experiment. Met een grondoppervlakte van amper 21m² heeft het huis een zeer bescheiden voetafdruk, maar daar tegenover staan haar erg lange benen (ze is 11m hoog).
De vorm van het huis heeft geresulteerd in een meer verticale manier van wonen waarbij de slaapkamer zich in de souterrain nestelt en de leefruimtes zich bovenaan bevinden zodat licht en zicht ten volle benut worden met voldoende afstand van de drukke straat.

De gehele woning is gebaseerd op een open plan over de verschillende verdiepingen waarbij we op zoek gaan naar boeiende relaties tussen de verschillende woonfuncties. Zo is de badkamer voorzien van een flexibel inzetbare douchedeur welke de nodige privacy biedt maar tegelijkertijd zorgt deze er ook voor dat we overdag de doucheruime kunnen afsluiten van de rest van de badkamer. Op deze manier herleiden we de badkamer tot enkel een doucheruimte terwijl de lavabo dan ingezet wordt als handenwasser voor het toilet en een grotere inkomhal ontstaat. Door deze aanpak ontstaan verschillende dag- en nachtscenario's, afhankelijk van de noden op dat moment.

Ook zetten we ook maximaal in op de relatie tussen binnen & buiten. Hiervoor werden enkele raamopeningen vergroot en werden ook twee buitenkamers voorzien: het inpandige terras & de dakserre. Beide plekken kunnen autonoom functioneren als terugtrekplekken in deze compacte stadswoning maar dragen elk op hun manier ook bij aan de werking van de woning.
Een belangrijke drijfveer van dit project is en blijft immers het experimentele karakter waarbij we enkele courante issues, zoals luchtverontreiniging en waterschaarste, zien als een kans om nieuwe klimaatconcepten te ontwikkelen en onderzoeken op welke manier architectuur hierop een antwoord kan bieden.

Daarom wordt de dakserre ingezet als groene long van de woning waarbij we de luchtzuiverende werking van planten gebruiken voor het (natuurlijk) ventileren van de verschillende ruimtes. De afgevoerde vervuilde binnenlucht wordt er gezuiverd, bevochtigd en verwarmd om dan hergebruikt te worden. Daarnaast doet de dakserre tevens dienst als een zonnecollector, niet enkel om de lucht voor te verwarmen maar door de bovenliggende zonnepanelen wordt ook warm water gebruikt voor de badkamer én voor de verwarming.

Ook over de waterhuishouding werd grondig nagedacht. Om het gebrek aan een regenwaterput te counteren kozen we voor een speciale dakopbouw: het waterdak. Het platte dak onder het terras werd zo opgebouwd om dienst te doen als buffer waarin ca. 3000l regenwater opgeslagen wordt. Deze buffer wordt gebruikt om de planten in de serre te onderhouden, maar ook om het gebruik van leidingwater in de woning te doen dalen.