• studioHAAN_DIKKELINDE
  • studioHAAN_DIKKELINDE
  • studioHAAN_DIKKELINDE
  • studioHAAN_DIKKELINDE
  • studioHAAN_DIKKELINDE
  • studioHAAN_DIKKELINDE
  • studioHAAN_DIKKELINDE
  • studioHAAN_DIKKELINDE
  • studioHAAN_DIKKELINDE
  • studioHAAN_DIKKELINDE
  • studioHAAN_DIKKELINDE
  • studioHAAN_DIKKELINDE
  • studioHAAN_DIKKELINDE
  • studioHAAN_DIKKELINDE
  • studioHAAN_DIKKELINDE
  • studioHAAN_DIKKELINDE
  • studioHAAN_DIKKELINDE
  • studioHAAN_DIKKELINDE
  • studioHAAN_DIKKELINDE
 

DIKKELINDE

Voor de realisatie van dit project zijn we vertrokken vanuit een prachtige woning, gebouwd in 1926, gelegen langs het Conducteurspark te Wondelgem.
De combinatie van enerzijds de vraag naar een duurzame gezinswoning en anderzijds de reeds aanwezige architecturale waarde betekende al snel dat sloop geen optie was. Duurzaam bouwen betekent immers meer dan ooit rekening houden met de gegeven context, met respect voor zowel de bestaande constructie als voor de plek en zijn omgeving.
Het concept, waarbij de bestaande woning volledig ontmanteld werd, ontstond vanuit de nood aan een ingrijpende renovatie gecombineerd met de wens voor intiemere buitenruimtes. De nieuwe woning nestelt zich rondom én deels in de oude woning, die nu dienst doet als intieme buitenruimte.
Deze aanpak liet ons toe een energetische performante schil te combineren met de authenticiteit van de plek. Hierdoor onstaat zowel interieur als exterieur een diversiteit aan boeiende en eigenzinnige ruimtes.

Het concept uit zich in een aantal weloverwogen ontwerpkeuzes, waaronder de bewuste toevoeging van een hoofdzakelijk horizontale architectuur in de vorm van een genereuze luifel in beton. Hierbovenop wordt een losstaand volume geplaatst, met kinderslaapkamers, die qua vormgeving refereert naar de naastgelegen schuur. Door het verlagen van de vloerpas van het nieuwbouwgedeelte ontstaat een mooie symbiose tussen oud en nieuw en nestelt de nieuwe woning zich, op een nederige manier in zijn omgeving én ontstaan er boeiende doorzichten.
De nieuwbouwwoning houdt maximaal rekening met een duurzame insteek; zowel in technieken, materialisatie als in organisatie gericht op levenslang wonen.
Zo vullen we de aanwezige architectuur aan met eerlijke materialen waarbij we de ruwbouw niet beschouwen als minderwaardig maar deze als uitgangspunt nemen om het concept te versterken.
Zo wordt de gepolijste betonvloer t.h.v. de overgangen tussen de oude en nieuwe woning benadrukt, door toevoeging van rode granulaten afkomstig van de oude vloerbetegeling en worden voor de inkom en keuken de terrazzovloeren hergebruikt.