voel je vrij om ons te contacteren…

stadsoase

stadsoase

Ons eigen huis, een hoekwoning in Gent naast een drukke uitvalsweg, is een experiment. Met een grondoppervlakte van amper 21m2 heeft het huis een zeer bescheiden voetafdruk, maar daar tegenover staan haar erg lange benen (ze is 11m hoog). De vorm van het huis heeft geresulteerd in een meer verticale manier van wonen waarbij de slaapruimte zich in de souterrain bevindt en waarbij de leeffuncties zich bovenaan bevinden zodat licht en zicht ten volle benut worden.

Het experimentele karakter zit hem vooral in de duurzame insteek waarmee we deze woning willen aanpakken. We willen de problematiek van de luchtverontreiniging en waterschaarste zien als een kans om nieuwe klimaatconcepten te ontwikkelen.

Voor de ventilatie van onze woning grijpen we terug naar een eeuwenoud principe: fotosynthese. Door het plaatsen van een serre, vol met planten, ontstaat een natuurlijk ventilatiesysteem. De vervuilde binnenlucht wordt er gezuiverd, bevochtigd en verwarmd om dan hergebruikt te worden. De serre krijgt dan ook een prominente plaats in ons ontwerp en wordt op verschillende manieren benut. Ze doet dienst als een zonnecollector en de circulatieruimtes van de woning worden erin georganiseerd waardoor in de woning ruimte gewonnen wordt.

Om het gebrek aan een regenwaterput te counteren kozen we voor een speciale dakopbouw: het waterdak. De platte daken worden zo opgebouwd dat we er water kunnen in opslaan. Deze buffer zal gebruikt worden om de planten in de serre te onderhouden, maar ook om het gebruik van leidingwater in de woning te doen dalen.

 

info

Type

verbouwing van een stadswoning

Fase

ontwerp

Plaats

Gent - BE

Jaar

2018